Citopatológiai laboratórium

 

Citopatológiai Laboratórium 

 

A citopatológiai laboratórium a DE KK Patologiai Intézetének részeként működik.

 

A citológiai laboratórium munkatársai:

Dr. Kovács Ilona PhD/ citopatológus, a laboratórium szakmai vezetője

Prof. Dr. Nemes Zoltán/ citopatológus

Dr. Tóth László PhD/ citopatológus

Dr. Molnár Csaba PhD/ citopatológus

Pál Jánosné /citológiai szakasszisztens

Kelemenné Kiss Anita /adminisztrátor

Varga Sándor

 

Elérhetőség:

Tel.: 52/411 600/54625, csütörtöki napon 52/511 600/56276

 

Citodiagnosztika

A citodiagnosztika során a szervekből, szövetekből valamilyen módon kinyert sejtek mikroszkópos morfológiai vizsgálata, diagnosztikus céllal hagyományos, és szükség esetén immuncitokémiai festésekkel

Nőgyógyászati citológia

A DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján a nőgyógyászati vizsgálat során történő mintavételt követően készült kenetek (a mintavétel során összegyűjtött sejteket tartalmazza) feldolgozása  és értékelése történik. A kiértékelést Bethesda 2001 rendszer  szerint végezzük. A vizsgálat célja a méhnyak rákmegelőző és egyéb kóros állapotainak felismerése a sejtkép alapján és ezzel a daganat kialakulásának megelőzése.

 

Diagnosztikus/aspirációs citológia

A diagnosztikus citológiai vizsgálatok során a test bármely területén kialakult elváltozásból, csomóból nyert sejtek feldolgozása és vizsgálata történik. A vizsgálat célja, annak eldöntése, hogy a tapintható vagy képalkotó vizsgálattal látható elváltozás milyen eredetű, milyen biológiai viselkedésű és milyen további teendőt igényel.

A minták részben a kezelőorvos által kerülnek levételre és kerülnek át a citopatológiára, részben aspirációs citológiai szakrendelésen citopatológus szakorvosok által kerülnek levételre.

 

Aspirációs citológiai szakrendelés

 

Szakrendelés helye: DE KK Aspirációs Citológiai Laboratótium

Rendelési idő: szerda: 9.00-14.00

A vizsgálat során a vizsgáló az elváltozásból vékonytű (injekciós ) segítségével tapintás vagy  ultrahang kontroll mellett, diagnosztikus célra sejteket nyer. A vizsgálat a vérvételre hasonlít. A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral jönni, a rendszeresen szedett gyógyszereket be lehet venni. A vizsgálatra jelentkezéshez beutaló (háziorvosi vagy szakorvosi) szükséges; előjegyzés nincs. A  kinyert sejteket a citopatológus,  mikroszkóp segítségével kiértékeli,  vizsgálat eredménye a szakrendelésen megjelenő betegek esetében (amennyiben kiegészítő vizsgálatok nem szükségesek) a mintavételt követően egy-két órán belül elkészül.

Counter

  • Látogatók száma: 541,862

Belépés