DE Klinikai Központ Pathologiai Intézet tevékenysége

A pathologia az orvostudomány diagnosztikus ága, amely a betegségek szöveti elváltozásaival és azok keletkezésének vizsgálatával foglalkozik. A gyakorlatban ez makroszkópos és mikroszkópos szövettani vizsgálat formájában történik, mely napjainkban speciális műszeres és molekuláris vizsgálatokkal egészül ki.

Az intézet diagnosztikus, oktatói és kutatási feladatokat lát el a pathologia területén. Magas színvonalú diagnosztikus tevékenységük során munkatársaink évente mintegy 18.000 szövettani és 500 aspirációs citológiai vizsgálatot végeznek. A kórboncolások száma 1100/év körüli. Az általános orvosképzésben évente két szemeszterben 200 magyar és 170 angol nyelven tanuló hallgató oktatásában veszünk részt, és fontos szerepet töltünk be az egészségügyi főiskolai és a molekuláris biológus képzésben, valamint a posztgraduális képzésben is. Munkatársaink más intézétekkel folyamatosan bővülő együttműködésben intenzív kutatómunkát végeznek. Állandó szakorvosaink száma 7, a szakorvosképzésben pedig 8 vesz részt jelenleg.

 

 

Az Intézet diagnosztikus tevékenysége röviden

 

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pathologiai Intézet általános szövettani, kórboncolási, molekuláris pathologiai, citológiai, és haematológiai vizsgálatokat folytat. Ezek részletesebb leírását a „Diagnosztika” menüpont alatt találja.

 


A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pathologiai Intézete  az alábbi területekről fogad vizsgálati anyagot:

 

- a saját intézmény fekvőbeteg osztályairól szövetmintákat

- az intézmény szervezeti egységeinek szakrendelőiből, ambulanciáiról szövetmintát

- a Városi Egészségügyi Szolgálat szakellátás orvosaitól szövetmintákat

- a Kenézy Kórház Belgyógyászati osztályáról speciális vizsgálatokra szövetmintát

- a Városi Emlőszakrendelés orvosaitól citológiai mintát

- az aspirációs citológiai szakrendelés ambulanciája orvosaitól citológiai mintát

- vizsgálati anyagot fogad a miskolci, gyulai, nyíreghyázi, berettyóújfalui, mátészalkai intézetektől

 

Counter

  • Látogatók száma: 541,791

Belépés