Diagnosztika

Kórszövettan:
Orvosi beavatkozások során eltávolított szövetek vizsgálatával foglalkozik, hogy megállapítsa a betegség pontos természetét (tumor, nem tumor, - vagy rosszindulatú elváltozás, stb.), vagy a sebészi kezelés hatásosságát (sebészi szélek vizsgálata), vagy az elvégzett kezelések hatékonyságát vizsgálja (mint a besugárzás utáni prosztata biopszia). A ruti haematoxylin-eosin festéssel vizsgálhatóak eltávolított egész szervek, vagy az apró biopsziás minták is.

Hisztokémia:
A rutin haematoxylin-eosin festés mellett az intézetben több tucat speciális festési és hisztokémiai reakció áll rendelkezésre, melyek nélkülözhetetlenek egyes elváltozás típusok vizsgálatakor.
 
Immunhisztokémia:
Az immunhisztokémia az egyik leghatékonyabb széles körben használt módszer, bevezetése forradalmasította a sebészeti pathologiaban. Felhasználásával egyszerű szövettani metszetekben, közönséges fénymikroszkóppal egyszerre vizsgálható egyes speciális molekulák jelenléte vagy hiánya és az egyes sejtek megjelenése.
Jelenleg intézetünkben több mint 200 úgynevezett marker vizsgálható.
Az antigéneket a metszetekben eleinte fluoreszcens módszerekkel mutatták ki. Manapság az enzimatikus technikák fejlődésével (többlépcsős peroxidáz-antiperoxidáz, avidin-biotin komplexek felhasználása, illetve a tyramid amplifikáció, vagy a polimer alapú jelölés) egyre nagyobb a reakciók érzékenysége.

Fagyasztott metszetek:
Az intraoperatív (a műtét ideje alatt elvégzett) szövettani vizsgálatok ma már nélkülözhetetlenek bizonyos elváltozások megfelelő sebészi kezelésében. A műtét során eltávolított szövetdarabból rövid idő alatt, fagyasztást és szeletelést követően készült metszetből mondott szakvélemény meghatározza a műtét további lefolyását, radikalitását.

Citológia:
„a sejt szintű elváltozások vizsgálata a sejtek megbetegedéseinek vizsgálatára”
Vizsgálati anyag lehet:
    •    Testfolyadékok (has- mellüregi folyadék, agy- gerincvelői folyadék, köpet, stb).
    •    Kaparékok, öblítő folyadékok

A módszer előnyei:
    •    Többnyire fájdalommentes.
    •    Gyors eredményt hozhat (diagnózis esetenként 1 órán belül).
    •    Viszonylag olcsó.
    •    Fontos adatokat szolgáltathat műtét vagy kezelés előtt.
    •    Ritkák a komplikációk.

Molekuláris pathologia:
A molekuláris pathologia módszerei alkalmasak egyes elváltozások pontosabb biológiai jellemzésére, segítségükkel a megállapítható a tumorok prognózisa és/vagy érzékenysége bizonyos célzott kezelésekre.
Polymerase Chain Reaction (PCR, Polimeráz Láncreakció).
Alkalmas bizonyos veleszületett vagy szerzett DNS eltérések vizsgálatára. Gyors és érzékeny módszer mutációk kimutatására (pl. K-ras, vagy BRAF) így válhatott az egyik vezető molekuláris technikává.

Fluoreszcens In Situ Hybridizacio (FISH):
A kromoszómák egyes részeihez kapcsolódó fluoreszcensen jelölt úgynevezett próbák segítségével a módszer alkalmas a DNS strukturális és számszerű eltéréseinek vizsgálatára, amelyek jellemzőek bizonyos rosszindulatú elváltozásokra. Az eljárásnak több előnye is van a hagyományos cytogenetikával szemben. A vizsgálatot szárított vagy formalin fixált szövetekben és nem kizárólag osztódó sejteken lehet elvégezni. A sebészi pathologia mindennapos gyakorlatában olyan daganat asszociált eltérések vizsgálatára használják, melyeknek prognosztikai vagy therapias következményei vannak.

Intézetünkben rutin szerűen végzünk Her2/Neu FISH-t és egyes esetekben pedig K-ras vagy EGFR FISH-t.

Boncolás:
A boncolás - belvizsgálat vagy kórboncolás - elsődleges célja a halál okának megállapítása. Egy olyan alapos orvosi vizsgálat melynek során nemcsak a közvetlen halálok tárható fel, hanem az ahhoz vezető betegség(ek) is pontosabban megismerhetőek, ezáltal rendkívül fontos visszajelzést ad a kezelőorvosnak.

 

Counter

  • Látogatók száma: 541,862

Belépés